Ankara Almanya dış temsilciliği, konsolosluk harici hizmet veren tek yetkili kuruluş olarak iDATA’nın Ankara ofisi ile çalışmaktadır. İDATA, size vize başvurunuzda yardımcı olur ve başvurunuzu yetkili dış temsilciliğe iletir. Yetkili dış temsilcilik başvurunuzu inceleyerek, hakkında karar verir.

İDATA Ankara ofisinden başvuruda bulunmak isteyen bireyler 0312 911 22 06 numaralı telefon hattımız üzerinden randevu ve gerekli evraklar hakkında bilgi alabilirler. Gaziantep ofisi Ankara ofisine bağlı olduğundan Gaziantep ilinden yapılan başvurular gecikmeli olarak sonuçlanmaktadır. Başvurunuzu Ankara’dan gerçekleştirmeniz daha hızlı sonuç almanızı sağlayacaktır.

Diğer illerde bulunan İDATA ofislerinden başvuruda bulunacaklar 0850 304 25 06 numaralı telefonumuz üzerinden gerekli tüm desteği alabilirler.

iDATA hizmet bedeli olarak (Vize harcı ve ek hizmet bedelleri hariç), ilk kez vize başvurusunda bulunan ve daha önce biyometrik kayıtları alınmamış başvuru sahiplerinden 26,77 Avro,  son 59 ay içerisinde biyometrik kayıtları alınmış olan başvuru sahiplerinden ise 24,27 Avro tahsil etmektedir. Ayrıca ek hizmetler (VIP hizmeti  75 Euro vs.) alınabilmektedir.

Vize başvurusunda bulunmak üzere Almanya’nın dış temsilciliğindeki veya iDATA firmasındaki randevunuza zamanında geliniz. Görüşmede tüm başvuru evrakları eksiksiz teslim edilir, vize işlem ücreti ödenir ve seyahatiniz ile ilgili soruları cevaplandırmanız istenir.  Ayrıca fotoğrafınız ile gerekli olduğu takdire parmak izi kayıtlarınız alınır.

Şahsen başvurma zorunluluğundan muafiyet 
Son 59 ay içinde Schengen Vizesi başvurusu sırasında parmak izi vermiş olan başvuru sahipleri, şahsen başvurma zorunluluğundan muaftır. Bu durumda başvuru sahipleri, yazılı vekalet verdikleri bir kişi aracılığıyla da başvurularını yapabilirler.

Tüm iDATA büroları, Türkiye’de ikamet ettiğiniz il veya ilçeden bağımsız olarak, vize başvurunuzu kabul etmektedir. Başvurunuz iDATA tarafından ikamet ettiğiniz ilden sorumlu Alman dış temsilciliğinin vize bölümü’ne iletilecektir.

Alman dış temsilciliğinin, başvurunuz hakkında karar vermesinin ardından pasaportlar iDATA firması üzerinden iade edilmektedir. Vize başvurunuzu doğrudan dış temsilcilikte gerçekleştirdiğiniz takdirde, pasaportunuzu sadece söz konusu temsilcilikten teslim alabilirsiniz.

idata ankara (1)

İDATA Ankara ofisinden Almanya vize başvurusu yaparken gerekli olan evraklar listesine alt kısımdan ulaşabilirsiniz.

Randevu alımları için sayfanın alt kısmına göz atınız.

  • Pasaport (başvuru yapmak istediğiniz tarihten itibaren en az 6 ay geçerli olmalı). Son on yıl içerisinde çıkarılmış pasaportun en az iki boş sayfası olmalı. Pasaport yeni ise, eski pasaportların asılları da ibraz edilmeli
  • Vize başvuru formu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (Beyaz fon üzeri, daha önce herhangi bir vize işlemlerinde ve pasaportunuzda kulllanılmamış olmalıdır)
  • Seyahat Sağlık Sigortası 30,000 Euro Teminatlı Olmalıdır. (Tarafımızca Sağlanabilir.)
  • Uçuş ve seyahat rezervasyonlarına veya diğer yolculuk türlerine ilişkin belge
  • Davetiye (aslı veya faks olarak, aşağıdaki bilgileri içermeli:
    a) Başvuru sahibinin adı ve görevi ile firması hakkında bilgi
    b) Önemli: Davet eden firmanın adı ve eksiksiz adresi
    c) Talep edilen vize süresi (birden fazla seyahat olacak mı?)
    d) Seyahatin amacı ve hedefi (firma/fuar vs. bilgiler belirtilmeli)
    e) Duruma göre seyahat, konaklama vs. giderlerinin karşılanacağına dair belge
  • Fuar/sergi ziyareti için: Giriş bileti, katılımla ilgili belgeler veya fuar standına ilişkin belge
  • Kalınacak süre için yeterli miktarda maddi imkana sahip olunduğuna dair belgeler, örneğin:a) son üç ayki hesap hareketlerini gösterir şirketin hesap cüzdanıb) düzenli bir gelirin olduğuna dair belge (son üç aya dair maaş bordrosu vb.)

Başvuru sırasında ayrıca aşağıdaki belgeler de ibraz edilmelidir:

ÜCRETLİLER İÇİN:

  1. Aşağıdaki bilgileri içeren Türkiye`deki işveren firmanın yazısı (aslı):
    a) Başvuru sahibinin firmadaki görevi
    b) Talep edilen vize süresi (birden fazla seyahat olacak mı?)
    c) Seyahatin amacı ve hedefi (firma/fuar vs. bilgiler belirtilmeli)
    d) Almanya`daki masrafların firma tarafından karşılanacağına dair teminat
  2. SGK giriş bildirgesi ve hizmet dökümü
  3. SGK`lı değilse noter onaylı iş akdi

ÖZEL SEKTÖRDE ŞİRKET SAHİPLERİ İÇİN:

  1. Ticaret Odası kayıt sureti (6 aydan eski olmamalı)
  2. Ticaret Sicil Gazetesi kayıt sureti
  3. Vergi ödendiğine dair belge (vergi levhası)
  4. BAĞ-KUR dökümü

ÇİFTÇİLER İÇİN:

  1. Ziraat Odasından çiftçilik belgesi

Bütün Schengen ülkeleri için yurt dışı sağlık sigortasının yaptırılması gereklidir. Bu seyahat sağlık sigortasının geçerliliği en azından planlanan ilk seyahat tarihlerini kapsamalıdır. A/T 11 Belgesi yeterli değildir. Vize başvurusu esnasında yurt dışı sağlık sigortasının hem aslının hem de fotokopisinin ibraz edilmesi rica olunur (aslı tekrar iade edilecektir). Lütfen yurt dışı seyahat sağlık sigortası hakkında ayrıca hazırlanmış bilgi notunu da dikkate alınız.

  • Almanca olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış başvuru formu
  • Pasaport (başvuru yapmak istediğiniz tarihten itibaren en az 3 ay geçerli olmalı). Son on yıl içerisinde çıkarılmış pasaportun en az iki boş sayfası olmalı. Pasaportla birlikte pasaportun resimli sayfasından bir adet fotokopi. Geçerliliği sona ermiş eski pasaportlar da başvuru sırasında ibraz edilmelidir
  • 1 adet biyometrik fotoğraf (Beyaz fon üzeri, daha önce herhangi bir vize işlemlerinde ve pasaportunuzda kulllanılmamış olmalıdır)
  • Turistik amaçlı ise otel rezervasyonu yok eğer Almanya’dan gelen bir davetiye üzerine ziyarete gidilecek ise davetiyenin aslı olmalıdır.
  • Almanya`daki masrafların ne şekilde karşılanacağına dair belgeler, (Almanya’dan davet eden kişi tarafından verilen taahhütname/davetiye veya başvuru sahibi kendi imkanlarıyla Almanya`daki masraflarını karşılayacaksa da, buna ilişkin belgeler (ör: banka hesabında düzenli olarak para bulunduğuna dair belge) ve kalınacak yerin adresi
  • Uçuş rezervasyonu veya seyahate ilişkin diğer belgeler
  • Gelirle ilgili belgeler* (ör. Maaş ödemeleri, hesap cüzdanı, kira geliri, tarım üretimi, Almanya`dan gelen havale vs.)
  • Tam temkinli nüfus kayıt örneği (Nüfus Müdürlüğünden)
  • Seyahat Sağlık Sigortası 30,000 Euro Teminatlı Olmalıdır. (Tarafımızca Sağlanabilir.)
  • Reşit olmayanlarda: Başvuru için velayet sahibinden vekaletname ve boşanma durumlarında velayet kararı

Başvuru sırasında ayrıca aşağıdaki belgeler de ibraz edilmelidir:

Ücretli ve memurlar:

  1. Mesleğinize dair de bilgi içeren çalışma belgesi
  2. Talep edilen vize süresi için resmi izin belgesi
  3. Bağ-Kur/SGK dökümü, SGK giriş bildirgesi ve son maaş belgesi

Serbest meslek sahipleri:

  1. Ticaret Odası kaydı
  2. Yeni tarihli vergi levhası
  3. Ticaret Gazetesi

Çiftçilik yapanlar:

  1. Çiftçilik belgesi, o bölgedeki ziraat odası tarafından onaylanmış olacak

Emekliler:

  1. Aylık emekli maaşınızı gösteren emeklilik belgesi

Öğrencilerden ve yüksek öğrenim görenlerden istenen belgeler:

  1. Öğrenci belgesi
  • Almanca olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış başvuru formu
  • 1 adet biyometrik fotoğraf (Beyaz fon üzeri, daha önce herhangi bir vize işlemlerinde ve pasaportunuzda kulllanılmamış olmalıdır)
  • Pasaport (başvuru yapmak istediğiniz tarihten itibaren en az 3 ay geçerli olmalı). Son on yıl içerisinde çıkarılmış pasaportun en az iki boş sayfası olmalı. Pasaportla birlikte pasaportun resimli sayfasından bir adet fotokopi. Geçerliliği sona ermiş eski pasaportlar da başvuru sırasında ibraz edilmelidir
  • Uçak Rezervasyonu (Tarafımızdan Sağlanmaktadır.)
  • Vize/gideceğiniz ülkeye ait oturma müsaadesi ve pasaporttaki ilgili sayfanın fotokopisi veya gideceğiniz ülkeye giriş izni veren diğer belgeler
  • Almanca olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış başvuru formu
  • 1 adet biyometrik fotoğraf (Beyaz fon üzeri, daha önce herhangi bir vize işlemlerinde ve pasaportunuzda kulllanılmamış olmalıdır)
  • Pasaport (başvuru yapmak istediğiniz tarihten itibaren en az 3 ay geçerli olmalı). Son on yıl içerisinde çıkarılmış pasaportun en az iki boş sayfası olmalı. Pasaportla birlikte pasaportun resimli sayfasından bir adet fotokopi. Geçerliliği sona ermiş eski pasaportlar da başvuru sırasında ibraz edilmelidir
  • Uçak Rezervasyonu (Tarafımızdan Sağlanmaktadır.)
  • Vize/gideceğiniz ülkeye ait oturma müsaadesi ve pasaporttaki ilgili sayfanın fotokopisi veya gideceğiniz ülkeye giriş izni veren diğer belgeler
  • Seyahat edecek her bir kişi için (küçükler için de) ayrı ayrı eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibinin kendisi tarafından imzalanmış bir başvuru formu
  • 1 adet biyometrik özelliklere uygun vesikalık resim (6 aydan eski olmamalı). Biometrik fotoğraf çekimi hizmetleri için iDATA ofislerinden destek alabilirsiniz.
  • Pasaport (başvuru yapmak istediğiniz tarihten itibaren en az 3 ay geçerli olmalı). Son on yıl içerisinde çıkarılmış pasaportun en az iki boş sayfası olmalı. Pasaportla birlikte pasaportun resimli sayfasından bir adet fotokopi. Geçerliliği sona ermiş eski pasaportlar da başvuru sırasında ibraz edilmelidir.
  • Seyahat Sağlık Sigortası 30,000 Euro Teminatlı Olmalıdır. (Tarafımızca Sağlanabilir.)
  • Uçuş ve seyahat rezervasyonlarına veya diğer yolculuk türlerine ilişkin belge
  • Konaklamaya ilişkin belge
  • Kalınacak süre için yeterli miktarda maddi imkana sahip olunduğuna dair belge, örneğina) son üç ayki hesap hareketlerini gösterir hesap cüzdanıb) düzenli bir gelirin olduğuna dair belge (son üç aya dair maaş bordrosu vb.)

Ziyaretin amacına göre aşağıdaki belgelerin ibrazı gereklidir:

Kültürel etkinliklere ve kongrelere katılım için:

  1. Etkinliği organize eden tarafından düzenlenmiş bir davetiye veya kültürel hizmeti sunan ile yapılmış sözleşme ya da aşağıdaki bilgileri içeren yenilikçi bir çalışmaya dair davetiyea) etkinliği organize edenin adresi ve iletişim bilgileri ile etkinliğin yapılacağı yer ve Almanya`daki mekan hakkında bilgi
    b) etkinliğin yapılacağı zaman aralığı ve etkinliğin türü
    c) sanatçı ve onun görevi hakkında bilgi
    d) duruma göre seyahat, konaklama vb. giderlerinin karşılanacağına dair belge

Spor etkinliklerine katılım için:

  1. Spor kulübü veya spor federasyonu tarafından verilen davetiye veya aşağıdaki bilgileri içeren ve spor organizasyonuna katılımı tasdikleyen belge:
    a) etkinliği organize edenin adresi ve iletişim bilgileri ve etkinliğin yapılacağı yer ve Almanya`daki mekan hakkında bilgi
    b) etkinliğin yapılacağı zaman aralığı ve etkinliğin türü
    c) sporcu ve onun görevi hakkında bilgi
    d) duruma göre seyahat, konaklama vb. giderlerinin karşılanacağına dair belge
  2. Gönderen Türkiye spor kulübü veya spor federasyonu tarafından verilen ve aşağıdaki bilgileri içeren belge:
    a) etkinliğin yapılacağı zaman aralığı ile etkinliğin türü ve yeri
    b) sporcu ve onun görevi hakkında bilgi
    c) seyahat, konaklama vb. giderlerinin karşılanacağına dair belge

Başvuru sırasında ayrıca aşağıdaki belgeler de ibraz edilmelidir:

Ücretli

  1. İşverenin yazısı ve izin onay belgesi
  2. SGK giriş bildirgesi ve hizmet dökümü
  3. SGK`lı değilse noter onaylı iş akdi

Çiftçiler için

  1. Ziraat Odasından çiftçilik belgesi

Özel sektörde şirket sahipleri için

  1. Ticaret Odası kayıt sureti (6 aydan eski olmamalı)
  2. Ticaret Sicili Gazetesi
  3. Vergi levhası
  4. BAĞ-KUR dökümü

Emekliler:

  1. Aylık emekli maaşınızı gösteren emeklilik belgesi

Öğrencilerden ve yüksek öğrenim görenlerden istenen belgeler:

  1. Öğrenci belgesi

18 yaş altı küçükler için (yalnız, sadece bir ebeveyn ile veya vasi refakatinde seyahat edenler)

  1. Anne babadan, her ikisinden de, seyahate ilişkin noter onaylı muvafakatname (refakat eden kişi tek velayet sahibi ise bu belgeye gerek yoktur)
  • Pasaport (başvuru yapmak istediğiniz tarihten itibaren en az 6 ay geçerli olmalı). Son on yıl içerisinde çıkarılmış pasaportun en az iki boş sayfası olmalı. Pasaport yeni ise, eski pasaportların asılları da ibraz edilmeli.
  • Vize başvuru formu
  • 1 adet biyometrik fotoğraf (Beyaz fon üzeri, daha önce herhangi bir vize işlemlerinde ve pasaportunuzda kulllanılmamış olmalıdır)
  • Seyahat Sağlık Sigortası 30,000 Euro Teminatlı Olmalıdır. (Tarafımızca Sağlanabilir.)
  • Uçuş ve seyahat rezervasyonlarına veya diğer yolculuk türlerine ilişkin belge (Tarafımızdan Sağlanmaktadır.)
  • Almanya’da yüksek öğrenim görüldüğüne dair belge veya Alman üniversite diplomasına denk yabancı bir üniversite diploması (www.anabin.de adresinden bilgiye ulaşılabilir)
  • Seyahat amacını açıklayan Almanca veya İngilizce hazırlanmış motivasyon yazısı
  • Davet yazısı, aslı veya faks olarak, aşağıdaki bilgileri içermeli:
    a) Başvuru sahibinin adı
    b) Önemli: Davet eden firmanın adı ve eksiksiz adresi
    c) Talep edilen vize süresi (birden fazla seyahat olacak mı?)
    d) Seyahatin amacı ve hedefi (mülâkat daveti vs.)e) İcabında seyahat, konaklama vs. giderlerinin karşılanacağına dair belge
  • Kalınacak süre için yeterli miktarda maddi imkana sahip olunduğuna dair belge, örneğin; son üç ayki hesap hareketlerini gösterir hesap cüzdanı,maaş bordrosu
  • SGK giriş bildirgesi ve hizmet dökümü (www.sgk.gov.tr)
  • SGK`lı değilse noter onaylı iş akdi Özel sektörde çalışanlar veya şirket sahipleri için
  • Ticaret Odası kayıt sureti (fotokopisi ve 6 aydan eski olmamalı)• Ticaret Sicil Gazetesi kayıt sureti
  • Vergi ödendiğine dair belge
  • BAĞ-KUR dökümü
  • Vize başvuru formu
  • Pasaport (başvuru yapmak istediğiniz tarihten itibaren en az 3 ay geçerli olmalı). Son on yıl içerisinde çıkarılmış pasaportun en az iki boş sayfası olmalı. Pasaportla birlikte pasaportun resimli sayfasından bir adet fotokopi. Geçerliliği sona ermiş eski pasaportlar da başvuru sırasında ibraz edilmelidir.
  • 1 adet biyometrik fotoğraf (Beyaz fon üzeri, daha önce herhangi bir vize işlemlerinde ve pasaportunuzda kulllanılmamış olmalıdır)
  • SSK`ya giriş belgesi (SSK belge aslı + fotokopisi)
  • SSK Prim Dökümü (belge aslı)
  • Türkiye`deki işveren tarafından iş ilişkinizi gösteren ve masrafların karşılanacağını garanti eden Almanca hazırlanmış teyit yazısı
  • Almanya’da verilecek somut hizmet hakkında belgeler; tercihen Almanya’da iş yapılan partnerin posta ve telefon bilgilerini de içeren bir teyit yazısı
  • Türkiye`deki firmanın Ticaret Sicil Kaydı
  • C2 Listesi
  • Sürücü belgesi ve uluslararası sürücü belgesi (beynelminel ehliyet)
  • Almanya`da trafiğe kayıtlı bir TIR kullanılacaksa 484/2002 sayı ve 01.03.2002 tarihli yönetmeliğe göre AB şoför belgesi
  • Bütün Schengen ülkeleri için geçerli ve asgari 30.000,- € teminatlı seyahat sağlık sigortası ve TIR şoförü tarafından imzalanmış seyahat sağlık sigortası beyannamesi
Üst kısımda sıralanan tüm belgelere ek olarak sunulan bilgilendirme yazısı

• Belirli bir maddi geliri olmayanlar ( öğrenciler, ev hanımları vs.), kendilerini maddi olarak destekleyen 1. dereceden yakınlarının geçimi ile ilgili evrak listelerine bakmalıdırlar. Buna ek olarak, 1. dereceden yakını tarafından destekleneceklerine dair ıslak imzalı ve okunaklı bir dilekçe de ibraz etmeleri gerekmektedir.

• Reşit olmayan çocuklar için her iki veliden noter onaylı, son 6 ay içerisinde çıkartılmış muvaffakatname aslı ve fotokopisi alınması ve çocuklara ayrı doldurulmuş olan vize başvuru formlarının hem anne hem de baba tarafından imzalanması gerekmektedir

Başvuru değerlendirme süreci

Almanya’nın dış temsilciliği başvurunuzu inceler ve ilgili kararları verir. Bu bağlamda öncelikle başvurunuzun yasal koşulları yerine getirip getirmediği denetlenir. Vize başvuru değerlendirme süresi esas itibariyle 15 güne kadar sürebilir. Yasal olarak tanınan başvuru değerlendirme süreci devam ederken, vize başvurunuzun hangi aşamada olduğuna dair soruların cevaplandırılamayacağını anlayışla karşılamanızı rica ederiz. Ayrıca başvuru işlem süreci hakkında yalnızca başvuru sahiplerine, onların yasal temsilcilerine veya başvuru sahipleri tarafından yazılı vekaletnameyle yetkilendirilmiş kişilere bilgi verilmektedir.

İDATA Ankara Randevu Sistemi

İDATA üzerinden yalnızca kısa dönem vize başvuruları için başvuruda bulunabilirsiniz. Bunun için öncelikle Ankara ofisi üzerinden randevu almanız gerekmektedir. Dilerseniz alt kısımda bulunan randevu talep formunu doldurun size en yakın tarih için bir randevu iletelim. Veya 0312 911 22 06 numaralı telefon üzerinden ücretsiz randevu talebinde bulunabilirsiniz.